En kasketmager laver alt hovedbeklædning som kommer fra tilskæring typisk i vævet tekstiler, og tilværkning ved at sy, stryge m.m.
En hattemager laver sine ting i filt, og former filten ved damp, stræk og varme. På den måde læner kasketmager faget sig mere op ad skrædderfaget, med et stærkt fokus på hovedbeklædning, mens hattemager faget er specifikt håndværk i særklasse.
Danmarks sidste Kasketmager
Wilgart er efter sigende Danmarks eneste kasketmager med produktionen inden for landets grænser, og startede karrieren efter en dannelsesrejse i tilbage i 2010. På rejsen mødte han på tilfældigvis en gammel kasketmager, og kom i lære.
Der Mützenmacher aus Deutschland
Silas Skram som der står bag Wilgart med Tomas Chovan, blev oplært som kasketmager af en tysk mester. Herr Bullmann som snart er nået pensionsalderen udtaler: “Mützenmacher lernen ist nicht ganz so schwer. -Aber Mützenmacher bleiben ….”
Katz Hats
Sidste gang der blev produceret kasketter i København var hos det hedengangne firma ”Brødrene Katz” som havde værksted i Griffenfeltsgade. Wilgart har været i kontakt med Helene Holst Echwald (Modist på Det Kongelige Teater), der inden hun modtog svendebrev som modist arbejdede som syerske i Griffenfelds fabrikken med 6-7 andre dygtige kasketmagere.
Også i Ryesgade, har der ligget en mindre fabrikant ved navn: ”Nordisk Hue”. Men den lukkede ligeledes i 90’erne.
Nu vil Wilgart bringe den personlige kasket tilbage i hverdagslivet, med håndlavet kvalitet og originale snit, vil kælderlokalerne på Jægersborggade åbne en ny verden bestående af Tweed, Lakseskind, læder og tråd.
Kasketmager faget er forsvundet
Faget som i sin tid hed ’Hue- og kasketmager’ findes ikke længere som uddannelse. Der uddannes fortsat enkelte modister, hvor der findes én enkelt læreplads som tager elever, men efter nylige forhandlinger, ser det nu ud til at også modistfaget bliver sløjfet. Gamle håndværk som disse, bundtmagere, kasketmagere, hattemagere og modister er svære at finde. Wilgart fandt ud af at sy kasketter krævede mange års træning, men at det også var sjovt og lærerigt. Hvis du vil vide mere om faget, og de udøvende håndværkere så besøg vores laugs hjemmeside på logoet her.
Foto 1 + 3: Daniel Rasmussen, Visit Copenhagen, 2019
Foto 2: Silas Skram, 2017
Podcast Musik:
Trumpet: Rasmus Engel Jønsson
Rhodes klaver & lyd: Frederik Hellum Nielsen
Kontrabas: Kristian Luis Kjærsgaard
Hør flere podcasts i Wilgarts RSS podcast feed
There are no comments