Soldalen – Et eventyr på Nordbornholm
Wilgart har værksted på Soldalen på Bornholm, hvor der én gang årligt afholdes et fantastisk event kaldet Cirkus i Soldalen.
I 2019 deltager vi, og butikken i Jægersborggade er derfor lukket mellem d. 20. og 25. september 2019.
Nedenfor kan du læse en artikel om eventet, ovenfor er en video fra sidste års Cirkus i Soldalen.
Når ”Cirkus i Soldalen” igen i år blænder op for en mindre ny-cirkusfestival i det grønne i Olsker, sker det blandt andet for at vise, at cirkus i dag også er andet og mere end klovne, kanonkonger og elefanter. Artisterne, der i år kommer fra flere nordiske lande samt Tyskland, Frankrig og Holland, spænder bredt. Og med det kommer de nok også til at spænde publikums oplevelsesevner helt ud i helt nye afkroge af nycirkusset verden.
– I starten var det mest artister, vi selv kendte rigtig godt, forklarer Aslak Gärtner, der sammen med Melanie Hagedorn har udvalgt forestillingerne til årets nycirkusfestival. Det er fjerde år, de to arrangerer festivalen.
– I år er vi ude i udkanten af vores omgangskreds. Det er mest forestillinger, som vi har set på cirkusfestivaler i Europa eller i forbindelse med vores eget arbejde som artister, forklarer han.

Finsk kvindecirkus
Fra Finland kommer den vilde kvintet af fem finske kvinder, der i 2014 slog sig sammen og dannede nycirkussets svar på et girlband; kvindecirkusset Sirkus Sisus.
Med til Olsker har de en campingvogn, ekstremt fleksible ben og noget betagende luftakrobatik. Forestillingen ”Mosh Split” er kendetegnet ved akrobatiske færdigheder samt masser af energi og humor, lyder det fra gruppen, der kalder sig selv ”absurd og fornærmende på samme tid”. De er alle uddannede professionelle cirkusartister ved Lathi Cirkusskolen i Finland, fra forskellige årgange. ”Mohs Split” er deres debutforestilling, og den har siden 2016 turneret i det meste af Europa, nu rammer touren altså Bornholm.

Par-akrobatik og sort klovn
Company Satchok er et dynamisk samarbejde mellem tre forskellige artister fra Frankrig, Tyskland og Holland.
I Forestillingen “Sisyphus” , der er inspireret af Sisyfosmyten, indgår der par-akrobatik, og ensemblet arbejder med at prøve og at fejle, med koncentration og gensidig tillid. Trioen beviser, at processen af og er lige så – eller mere – givende end selve resultatet. De tre professionelle kunstnere går i forestillingen lige til grænsen for den menneskelige krops formåen.
Den sorte klovn Matthias Romir fra Tyskland byder på en lille forestilling, der er ”som god kaffe: Bitter som livet, sort som fremtiden og dog på en eller anden måde underligt underholdende”. Her møder ekspressiv jonglering depressivt klovneri, der indgår heliumballon og rulleskøjter, og kunsten at mislykkes bringes til en logisk konklusion.
Matthias Romir er autodidakt og voksede op med de europæiske jongleringsfestivaler. Det var også her, han stod på scenen for første gang som 13-årig. Han er kendt for sin musikalske, fortællende jongleringsstil på grænsen til klovn og objektteater og for at lave sære karakterer i dybe sorte komedier.
I ”Higher, even higher” af ”B-side Company” fra Holland har vi 19 kufferter på scene, og i midten står en mand. Han er akrobat og historiefortæller, og så kan fortællingerne ellers bare lukke sig op. Paul van der Maat kravlede som barn op for at balancere på alting, han startede som 10-årig i det hollandske Cirkus Nevermind, og i dag er han professionel håndstandsartist og arbejder med balance.

Ud at knække grene
Den nordiske nycirkusgruppe ENTmanagement, der holder til i Sverige, blev – efter at have arbejdet mange år i haller, telte, koncertsale, cirkusbygninger og på teaterscener – trætte af at være indendørs.
Derfor skabte de forestillingen ”Knekke Greine”, hvor de vendte tilbage til barndommens viltre legeplads; skoven, hvor rødder, grene, klipper og træer tilbyder sig med historier og fysiske udfoldelsesmuligheder.
ENTmanagement tager gæsterne med på en guidet skovvandring gennem den nordbornholmske natur. I modsætning til det sædvanlige cirkuskoncept, hvor cirkus rejser rundt ud til sit publikum, er rollerne her vendt rundt, publikum vandrer efter cirkusset.
På turen vil man blandt andet kunne opleve Mira Leonard, der har superkræfter til at flippe folk i luften, Esmeralda Nikolajeff, som kan snuble hurtigere i luften, end man kan se, Love Kjellsson, som flyver gennem skoven med sin violin og fortryller med sine magiske strenge, samt Karoline Aamås, der i de vestlige norske mørke fyrretræer har lært sig at klatre rundt som en abe og dingle fra sit hår.
Velkommen i det grønne. Løjerne finder sted både lørdag og søndag

Tekst: Helene Høm
Foto: Tobias Ipsen / Cirkusögraphy / Silas Gärtner
Artikel bragt i : Bornholms Tidende 18. sept. 2019
Se mere om Soldalen på : Mostballaden.dk
There are no comments