Hvad er en kasket, og hvad er en hat?
Meget ofte forveksles hatte med kasketter og omvendt. Jeg kommer ofte til at kalde en hat for en hat, en kasket for en kasket, men tillader også en hat for en kasket eller siger kasket til en hat! Dermed forstærkes det rodede forhold mellem et levende sprog i modsætning til branchens professionelle vilkår. Men når man skal forklare, hvorfor Wilgart er den sidste kasketmager oppe nordpå i Skandinavien, så bliver sondringen mellem hattemagere og kasketmagere skarpt formuleret, præcis som min mester Herr Bullmann plejede at sige det.

“Wir sind Mützenmacher”
Vi er kasketmagere!, forklarer han mig. Alt, hvad vi laver, er af vævede materialer, klippet med en skræddersaks og syet sammen på en symaskine. Hattemagere, de arbejder mest med filt, som derefter dampes og presses i form. Begge kategorier gælder for fremstilling af hovedbeklædning, men håndværket er meget forskelligt.
“Ich bin ein Mützenmacher” sagde Herr Bullmann til sin lærling med en alvorlig stemmeføring og oprigtig stolthed. Og fra den dag forstod Wilgart forskellen.

Dansk modist laug
Da jeg selv er kasketmager, har denne opdeling vist sig at være meget praktisk. For det første kan jeg kalde mig den sidste kasketmager i landet, hvilket er sandt, da jeg ikke kender nogen andre med speciale i kaskethovedbeklædning. Derudover får jeg mulighed for at mødes med et kreativt og inspirerende lille fællesskab af hattemagere og modister i København: Danske modister og hattemagere, hvor eksklusiviteten i mit håndværk giver mig en særlig status i forhold til resten af gruppen. En position med indbyggede privilegier og ulemper.
Nogle af de store modister i København eksperimenterer med at lave kasketter og har derfor et par kasketter i deres portefølje. Men når jeg ser på den proces og de metoder, der er brugt til at lave dem, får jeg en følelse af ikke at vide, om jeg skal grine eller græde. Ikke ment på en sådan direkte hånende måde, men løsningerne, når jeg ser andre lave kasketter som, de facto er smukke og beundringsværdige hovedtøj, har bare også en del DIY (Gør-det-selv) stemning over sig. Hvilket i sidste ende beviser, at mennesker – og hattemagere i særdeleshed – er meget kreative og dygtige mennesker, der er i stand til at udarbejde færdige hovedtøjs-varer i områder, også når de går omveje for deres oprindelige håndværk. Måske kan jeg også lave en hat, men ikke en så god hat som en ægte hattemager.

Mit perspektiv
Jeg forsøger altid at udbrede kendskabet til de arbejdsmetoder, jeg oplevede gennem min læretid på det lille kasketværksted i Tyskland, hvor Herr Bullmann lærte mig kasketfremstilling. På den måde forklarer de fleste medlemmer af hattemagergruppen, der opdager disse indsigter, noget af den frustration, de oplevede i den besværlige proces, de gik igennem, da de lavede kasketter. At dele denne viden om et gammelt håndværk som kasketfremstilling holder håndværket i live og forhindrer, at en specifik knowhow går tabt i historien. Samtidig tror jeg, at der kunne være mange flere kasketmagere i gang, og hvis du er ivrig efter at lære et gammelt håndværk, så lad mig det vide hurtigt! Jeg kunne godt overveje at få en lærling selv. Når jeg tænker på min masters tale om kasketmagere vs. hattemagere, kan jeg udlede et væsentligt overordnet budskab, som er:
Gode kasketmagere er fantastiske. Så dem kan der godt være flere af!
There are no comments